Nõmm-liivateest

Aeg-ajalt käib foorumitest läbi paanikalaine, et ämmaemandad soovitavad raseduse lõpupoole jooma hakata nõmm-liivateed, mis “sünnitust esile kutsub”. Ei kutsu ta midagi esile, pigem valmistab ette. Ei tea, kust inimesed selliseid jutte võtavad… Miks peaks ämmaemand sulle soovitama sünnitust esilekutsuvat teed 37. nädalal? Samas jäid silma ka read, kus üks ‘tark’ kirjutas, et see tee tekitab lapses ebamugavustunnet ja vähendab hapniku juurdepääsu, sellest ka sünnitustegevuse algus. (Ma ei mäleta, kust ma seda lugesin, seega ei viitsi ma süveneda otsimisse ka.)  Miks, kallid inimesed, MIKS peaks üks ämmaemand teile midagi säärast soovitama?!

Nõmm-liivateed kasutatakse peamiselt köhavastase teena. Nõmm-liivatee lõõgastab silelihaseid. Oma lõõgastava ja toniseeriva toime tõttu kasutatakse seda ka sünnitusel lõdvestava ja emakakaela avava vahendina. Ühtlasi on see rahustavaks ja valuvaigistavaks vahendiks.

Meie rahvameditsiin tunneb nõmm-liivateed kui tõhusat ravimteed paljude haiguste vastu. Teda tarvitati (ja tarvitatakse) köha ja külmetuse, palaviku, nohu, närvilise peavalu, kõhu- ja allkeha haiguste, sammaspoolikute ja ohatiste vastu.  Nõmm-liivatee ongi üks paremaid köharohtusid täiskasvanutele ja lastele. Seda soovitatakse hingamisteede põletike (nohu, angiini, kurgu-põletiku, “hääl ära” ), kui ka bronhiaalastma puhul. Veel tuntakse nõmm-liivateed kui rahustavat, und taastavat ja valu leevendavat teed. Valu ja põletike vaigistavad nõmm-liivatee kompressid, vannid, loputused, mida tehakse silmapõletiku, seenhaiguste, limaskesta haavandite korral.

Nõmm-liivatee on rikas eeterlikke õlide poolest, seda kinnitab ka ta omapärane tugev aroom kogumise ajal. Ta sisaldab tugevalt antiseptilisi aineid tümooli, karvakrooli, borneooli, pineeni. Veel on eraldatud saponiine, mõru- ja parkaineid, mineraalsoolasid, rasv- ja orgaanilisi happeid.

Gaasivalude või soolepõletike korral (ka kõhugripi leevendamiseks) võetakse 1 supilusikatäis ürti klaasi keeva vee kohta, lastakse 20 minutit tõmmata ja pruugitakse jahedalt lonkshaaval.
Imikutel gaasivalude vähendamiseks võetakse teelusikatäis ürti liitri vee kohta.
Nõmm-liivateed on soovitav tarvitada ka korratu menstruatsiooni puhul. Selleks juua nädal enne oletava menstruatsiooni algust üks klaas päevas nõmm-liivateed.

Loodan, et saite nüüd targemaks.


6 thoughts on “Nõmm-liivateest

  1. Tüümiani süüakse küll kahe suupoolega, aga see, et nõmm-liivatee e. metsik tüümian samasse liiki kuulub, seda vast teatakse vähem. Minule küll nõmm-liivatee meeldis juba enne rasedust ja haiguseid niisamagi juua – tulevad meelde metsad ja suvi 😀

    Like

    1. Palju õnne!! 🙂

      Vähemalt keegi saab actionit. Ma joon hommikukohvi ära ja siis hakkan ka kulistama. Äkki on lootust… 😀

      Like

  2. Kindlasti on 🙂 Samas, ma olen proovinud igasugu asju praeguseks, eile lõin käega ja ainuke asi, mida nö. tegin oli tee joomine.

    Like

Leave a comment